Ortodocșii prăznuiesc în data de 21 noiembrie Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este cunoscută popular sub denumirea de Vovidenie.

Aceasta este ziua în care Maica Domnului a fost dusă a templu, pentru a-și dedică viața lui Dumnezeu.

Această zi de sărbătoare este marcat de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Oamenii de la țară și azi se folosesc de Vovidenie ca reper pentru perioada de iarnă căci, așa cum va fi vremea în această zi așa va fi tot restul sezonului rece.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului este văzută că o sărbătoare a luminii, astfel că la țara, în căminele credincioșilor, lumina de la candelă sau din soba arde toată noaptea.

Ce să nu faci de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului!

1. NU AI VOIE SĂ UIȚI DE SĂRMANI ȘI COPIII NEBOTEZAȚI

Cei care îi neglijează pe oamenii nevoiași și nu aprind o lumânare sau nu spun o rugăciune pentru aceștia în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului, vor fi lipsiți de o serie de bucurii, spun tradițiile de la sate.

În această zi sfântă se aprind lumânări atât pentru copiii care nu au fost botezați cât și pentru morți. De asemenea, se împart nuci, colaci și turte cu mălai, scrie teotrandafir.com.

2. NU SE PRELUCREAZĂ LÂNA

Orice activitate legată de oierit ori prelucrarea lânii este interzisă în cursul acestei zile deoarece se spune că în acest mod sunt protejate animalele. De asemenea, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor pentru alungarea strigoilor și a spiritelor diavolicesti.

3. NU SE SPALĂ HAINE

În orice zi de sărbătoare importantă, activitățile casnice sunt interzise întrucât trebuie oferit respect pentru sfântul sărbătorit ori evenimentul biblic pomenit de Biserică.

4. NU ȚINE SUPĂRAREA

Dacă te-ai certat cu cineva, este bine să ceri iertare și să inițiezi împăcarea. Nu e bine ca oamenii să fie certați de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

5. MĂNÂNCĂ PEȘTE

În această zi este dezlegare la pește și chiar este recomandat să consumi peste. Cei care respectă această sărbătoare ținând post vor avea parte de sănătate, fericire și o serie de împliniri în anul următor. Belșugul nu va lipsi din casele lor.

6. CIFRA 7 ÎN TRADIȚIILE SĂRBĂTORII „INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI”

Bătrânii spun că e bine că în dimineață zilei de 21 noiembrie să se tăie din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere și una cu 7 alune, care se păstrează în cămară. Acestea se spune că țin frigul și întristarea la depărtare, aducând lumina și bucurie în sufletele credincioșilor.

În această zi, este bine să spui o rugăciune către Fecioara Maria.