Acum nu foarte mulţi ani, toate organizaţiile de sănătate insistau nu se consume foarte multe ouă, pentru vor creşte nivelul de colesterol. Din fericire, toate aceste idei au fost demonstrate fiind greşite, şi în final, s-a dovedit ouăle sunt foarte sănătoase!


Lipsa de colină: dacă aveţi o lipsa de colină, veţi fi expuşi la afecţiuni ale ficatului şi muşchilor.

Nutrientul este de asemenea renumit pentru stimularea creierul şi memoriei. Este precursorul neurotransmiţătorului cunoscut acetil-colină. Este un fapt bine ştiut peste 90% din Americani (ei fiind un exemplu de diete proaste) suferă de lipsa de colină şi asta este motivul principal pentru ficatul gras şi leziuni ale muşchilor. Pentru oase: ouăle sunt surse bune de vitamina D şi calciu, nutrieni esenţiali când vine vorba de sănătatea oaselor noastre.

Vitamina D perminte o mai bună absorbţie a calciului în corp, iar calciul este necesar pentru coagularea sângelui, semnalele nervoase şi contracţiile musculare. Oul este un super-aliment deoarece conţine numeroase substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc) şi acizi graşi Omega 3 (care au rol important în reducerea inflamatiilor în organism, prevenind afecţiuni precum osteoartrită sau bolile cardiace.

Cresc nivelul de colesterol sănătos, aşa-numitul HDL, scăzând astfel riscul de boli de inima sau accidente vasculare cerebrale.
Ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin şi favorizează creşterea armonioasă a copiilor datorită prezenţei colinei (100 mg /ou) şi a acidului folic, motiv pentru care este frecvent recomandat consumul de ouă în timpul sarcinii.

În plus, colină din ouă se pare ar avea rol de protecţie împotriva anumitor forme de cancer, în specialcancer de san.
Protejează vederea şi previn afecţiunile oculare graţie conţinutului de luteină şi zeaxantina din gălbenuş, substanţe puternic antioxidante care ajută la fixarea retinei. Studiile au demonstrat aceste substanţe pot reduce semnificativ riscul de apariţie acataractei şi a degenerescenţei maculare, afecţiuni frecvent întâlnite în special în rândul persoanelor vârstnice. De asemenea, ouăle sunt surse bogate de vitamina A, a cărei carenţă poate duce chiar la orbire.
Ouăle sunt importante surse de proteine de calitate (6 grame / ou) şi aminoacizi, care ajută la dezvoltarea ţesuturilor, scăderea în greutate, creşterea masei musculare, reglarea tensiunii arteriale şi întărirea oaselor.

Consumul de ouă este frecvent recomandat şi în dietele de slăbire deoarece sunt alimente săţioase, deci care ţin de foame şi ţin la distanţă poftă de dulce. Mai multe studii au demonstrat un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la reducerea indicelui de masă corporală (IMC), deci la pierderea kilogramelor în plus.
Ouăle sunt bogate în sulf, mineral esenţial pentru absorbţia complexului de vitamine B, utile pentru bună funcţionare a ficatului, dar şi pentru producerea de colagen şi cheratină, care ajutăla menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, conferind un lus de strălucire.
Se pot face măşti cosmetice pe baza de ouă pentru faţă sau par. De exemplu, masca realizată din două albuşuri bătute spumă, aplicată pe zonele cu probleme şi lăsată acţioneze 20 de minute, poate face minuni pentru tenul gras, cu tendinţe acneice. De asemenea, părul uscat, fragil, cu vârfuri despicate poate beneficia de pe urmă banalului ou. Proteinele dau rezistenţă părului, sigilează fibră capilară, rezultatul fiind un par strălucitor, bogat şi mai puţin fragil şi predispus la rupere.

În concluzie, datorită tuturor acestor beneficii, contraindicaţiile din trecut erau greşite. Ouăle sunt extrem de sănătoase, şi ar trebui existe în permanentă în dietă.

Sursă: www.kfetele.ro