Glanda tiroidă este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-născut, atingând o greutate de 15-30 g la adult (este mai mare la femei decât la bărbaţi) şi este situată în regiunea antero-laterală a gâtului.

Glanda tiroidă (glandulă thyroidea) este un organ nepereche de culoare gălbuie-roz, cu o consistentă moale, cântărind 15-30 gr, având doi lobi de formă ovală, ce se dispun de o parte şi de altă a laringelui şi traheii, uniţi printr-un istm; în 50-60% din cazuri, o prelungire, lobul piramidal, se întinde înspre osul hioid.

Tiroidă normală la adult are formă literei H şi este alcătuită din doi lobi (drept şi stâng), uniţi printr-un istm (porţiune de ţesut glandular). Tiroidă este învelită la exterior de o capsulă fibroasă din care pornesc septuri fibroase ce împart glanda în pseudolobi, la rândul lor alcătuiţi din vezicule, numite foliculi sau acini (unitatea structurală a tiroidei).

Glanda tiroidă produce doi hormoni principali, tiroxină şi tironina, care:

stimulează metabolismul general,
– au influenţă asupra vitezei cu care este utilizată energia în corp şi a producerii de proteine,
influenţează asupra termoreglării organismului,
stimulează la copii creşterea scheletului,
influenţează compoziţia sângelui,
intensifica excitabilitatea sistemului nervos faţă de alţi hormoni.
Cei doi hormoni sunt depozitaţi în foliculi, unde sunt legaţi de o proteină, formând tiroglobulinele. Pentru elaborarea hormonilor e nevoie de iod, care este furnizat prin alimentaţie. De asemenea, tiroidă produce calcitonină, antagonist al hormonului paratiroidian, ce scade pragul calcemiei şi stimulează osteogeneză.

Tiroidă hipoactiva apare atunci când glanda tiroidă nu reuşeşte producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni ce au rolul de a regla întregul organism. Printre simptome se pot numără creşterea în greutate, obosealam depresia, problemele de concentrare, piele uscată, constipaţie. În cazul în care nu se tratează, hipotiroidia poate avea repercurisiuni grave asuprasănătăţii.

În cele mai multe dintre cazuri, hipotiroidismul este cauzat de boală auto-imună cunoscută sub numele de boală Hashimoto. Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună caracterizată printr-o agresare a organismului de către propriul sau sistem imunitar. Este una dintre cele mai frecvente cauze de guşă (creştere în volum al glandei tiroide) şi de hipotiroidism mai ales la femei.

Când medicul suspectează un hipotiroidism sau un hipotiroidism subclinic, el va recomandă teste pentru confirmarea diagnosticului.
Testele cele mai des folosite sunt:
-TSH (hormonul de stimulare tiroidiană)
-T4 (tiroxină).

Cei care suferă de această afecţiune primesc pentru tratarea hipotiroidiei cel mai frecvent Euthyrox. Medicul va trata hipotiroidismul cu medicamente de substituţie, Levotiroxina. Tratamentul trebuie administrat conform recomandărilor medicului. Se recomandă controlul după 6 sau 8 săptămâni, pentru a se asigura doză de medicament este corespunzătoare. Este recomandat însă aveţi şi un stil de viaţă şi o alimentaţie corespunzătoare.

Mai jos va prezentăm câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a avea o tiroidă sănătoasă
Toate fructele şi legumele conţin fitonutrienti puternici care suportă sistemul imunitar. În cazul unei inflamaţii cauzate de o boală autoimună se recomandă reducerea inflamaţiei prin consumul de antioxidanţi. De aceea este bine consumaţi un curcubeu de fructe şi legume din care va luaţi cât mai mulţi fitonutrienti valoroşi.

Seleniu
Consumul de alimente bogate în seleniu cum ar nucile de Brazilia, crustaceele, ouăle, seminţele de floarea soarelui şi usturoiul va va ajută aveţi un metabolism sănătos. Conţinutul de seleniu din alimente diferă în funcţie de sol şi de poziţia geografică. Pentru a va testa de o posibilă deficienţă de seleniu puteţi face un test de sânge, al părului sau unghiilor.

Iodul
Bună funcţionare a tiroidei necesită un nivel adecvat de iod. Iodul ajută la sinteză hormonilor tiroidieni. Încercaţi consumaţi cât mai multe alimente cu conţinut bogat de iod cum ar fi algele marine, ananas, sare de mare iodata, spanac şi salată.

Evitaţi consumul în exces al alimentelor ce conţin goitrogeni şi produsele din soia nefermentate.

Stresul este un alt factor cu un mare impact negativ asupra sănătăţii tiroidei şi asupra întregului sistem imunitar. Încercaţi combateţi stresul implicânduva în activităţi de relaxare cum ar fi yoga, băile cu apă caldă, sportul, cititul etc.

Expunerea în exces la fluorură şi bromură poate interfera, de asemenea, cu sănătatea tiroidei dumneavoastră.

Evitaţi consumul de gluten dacă aveţi intoleranţă la acesta. Sunt multe studii care confirmă bolile auto-imune, în special boală Hashimoto, apar efect al intoleranţei la gluten.

Evitaţi pe cât posibil consumul de zahăr, cafeină, alimente procesate, conservanţi, aditivi alimentari şi coloranţi sintetici.
Potrivit mai multor studii de cercetare, uleiul de cocoş este de mare ajutor în cazul hipotiroidismului căci acesta are capacitatea de a stimula tiroidă leneşă.

Sursă: https://lifestyle.bzi.ro