Gestul lui Giovanni, un copil de 5 ani, care a inmanat un plic din economiile sale medicului care i-a operat mama, a emotionat intreaga Italie.

Insa banii nu erau destinati doctorului, ci au fost donati cu un scop precis: cercetarea impotriva cancerului. Suma donata: 0,45 de euro, in monede de 1, 2 si 5 centi.

Povestea a ajuns in presa din Italia dupa ce insusi medicul italian Pietro Caldarella, director adjunct la Institutul European de Oncologie din Milano, a postat pe Facebook o fotografie cu plicul primit de la baietel.

“Azi dimineata, fiul unei paciente mi-a dat acest bilet sa-mi multumeasca pentru ca am avut grija de mama lui.

In plic erau economiile sale, pe care a vrut sa le doneze pentru cercetarea cancerului la san. Mi-a venit sa plang de emotie” – a scris medicul, pe reteaua de socializare.

Pe plic, Giovanni a scris cu litere de tipar propriul nume si apoi dedicatia catre medic: “Draga Caldarella”.

In cateva ore, fotografia si mesajul au devenit virale pe internet: mii de utilizatori, printre care si romani din Peninsula, au apreciat, distribuit si au comentat gestul baiatului.

Comentarii de lauda si de multumiri au venit si din partea pacientilor medicului italian, care au apreciat profesionalismul si empatia lui Pietro Caldarella.

Despre medici, plicuri si donatii am discutat cu o romanca din Peninsula care lucreaza de 9 ani in sistemul medical italian, ca asistenta la Centrul de Excelenta pentru Transplant de ficat din Torino, printre cele mai prestigioase 5 centre de acest fel din Europa.

Dana Bejenaru, originara din Botosani, a avut ocazia sa cunoasca indeaproape sistemul de asistenta sanitara din Peninsula si a declarat pentru Hotnews.ro ca gestul micului Giovanni este simbolic pentru modul in care este perceput actul donatiei pentru cercetare, in Italia.

“Aici sunt numeroase campaniile de fundraising destinate spitalelor si centrelor de cercetare medicala.

Sunt organizatii si Institute care participa la manifestari de tip Teledon, campanii prin SMS sau prin sensibilizarea opiniei publice in pietele din principalele orase cu vanzarea anumitor produse, castigurile fiind destinate cercetarii. Cu siguranta si baietelul a considerat ca este un gest prin care poate contribui, chiar si cu putin, la cercetare”.

“In Italia nu se da spaga, – continua romanca – medicii castiga bine si pot exercita profesia si in sistem privat, chiar in incinta spitalelor – asa numitul sistem intra moenia.

Mai sunt si persoane, in functie de posibilitatile lor, care aduc diferite cadouri medicilor, personalului medical sau chiar spitalelor.

E vorba de aparate radiologice, paturi electrice, sau cate un televizor pentru saloanele pacientilor. Medicii italieni obisnuiesc sa lase obiectele primite spitalelor. De exemplu, un medic cercetator de la noi a avut ca pacient un artist cunoscut.

Dupa ce a fost externat, i-a adus cadou un tablou al sau. Medicul putea sa-l ia acasa, insa a fost expus in sectia spitalului.

Trebuie sa facem distinctie intre un cadou ca “spaga” si un gest de recunostinta sincer din partea pacientului fata de o persoana care salveaza vieti.

Diferenta este simpla: recunostinta se manifesta dupa externare si nu reprezinta o conditionare a exercitarii actului medical in sine: pacientii sunt tratati toti la fel, nu este o “cumparare de favoruri”.

sursa