Cu toții știm să facem mujdei de usturoi. Există o rețetă de bază, simplă, ușor de făcut, pentru nepretențioși, la fel cum există și variantele mai sofisticate.

Celebrul jurnalist Radu Anton Roman, cel care a și publicat o serie de cărți cu rețete și obiceiuri culinare ale românilor, a adunat cele mai gustoase mujdeie din toate colțurile țării.

Iată trei variante pe care le poți încerca și tu:

Mujdei de usturoi – adaos la unele preparate

Simplu și ușor de făcut. Se curăță o căpățână de usturoi, se pun cățeii curățați într-un vas special pentru mărunțit. Se adaugă sare și se pisează bine. În momentul în care se formează o pastă lipicioasă, se adaugă o lingură de apă. Se amestecă și se servește cu friptură, pește, mămăligă.

Pașii făcuți la prima variantă de mujdei sunt aceiași. Doar că, pentru un plus de savoare, se adaugă o lingură de ulei de floarea soarelui și se amestecă susținut. Pasta se albește și devine omogenă. Se adaugă o linguriță de oțet și se mai amestecă o perioadă. Când totul devine o cremă de culoarea fildeșului, se adaugă mărar tocat, nu mult pentru că mujdeiul devine amar, dar nici puțin cât să nu se simtă. Potrivit, după gustul fiecăruia.

La rețeta de bază, usturoi, apă, sare, se adaugă smântână foarte grasă și se amestecă cu sârg. Se mai pune o lingură de oțet de mere, una de miere și un praf de tarhon bine tocat. Acest mujdei merge de minune cu afumături.

Deși se spune că mujdeiul nostru este împrumutat din franțuzescul mousse d’ail, la Paris, pe malurile Senei, acest mousse d’ail este o cremă untoasă cu un slab gust de usturoi, nepicant și fără vigoare.
Sursa