Michael, cel mai puternic urgan care a lovit vreodată Florida, a provocat inundații și distrugeri însemnate în orașele de coastă. Ajunsese deja la gradul 4, din maximum de 5, când a atins ţărmul, iar vântul bătea chiar și cu 250 de kilometri pe oră.

Americanii se pregatesc pentru cel mai devastator uragan care loveste Florida in ultimii 100 de aniFoto: NOAA/STAR

Fulgerător, a smuls acoperișuri, a doborât copaci și stâlpi de electricitate. Cel puțin două persoane au murit și o jumătate de milion dintre locuitorii a trei state, Florida, Alabama și Georgia, au rămas fără curent electric.

Guvernatorul Floridei avertizase în privința unor “devastări de neimaginat”. Și a spus că, de un secol, o furtună atât de puternică nu a mai lovit zona Panhandle, o fâşie de ţărm de 300 de km lungime, unde se află localităţi pescăreşti şi staţiuni populare.

Localnicii şi turiştii refugiaţi într-un hotel din Panama City au urmărit îngroziţi cum uraganul Michael smulge o parte din acoperişul terasei, face ţandări geamurile şi aruncă resturile peste maşini.

În Mexico Beach, prima localitate de coastă peste care s-a năpustit uraganul, apele Golfului Mexic au inundat zonele mai joase, şi chiar a ajuns până la acoperişurile clădirilor de pe plajă.

Aproape 400.000 de locuitori au primit ordin de evacuare. Mulţi au ales să nu fugă din calea urgiei. Joi, guvernatorul statului le-a transmis celor care au rămas să se baricadeze în locuinţe.

VIDEO AICI